Portfolio opbouwen

Portfolio opbouwen

Een portfolio opbouwen voor een model is niet zo moeilijk. Waar moet het aan voldoen en hoe pak je het aan?

Wil je een foto model worden maar weet je niet waar je moet beginnen? Je start met het opbouwen van een portfolio. Een modellen portfolio kan je zowel in een boek als digitaal maken, denk aan bijvoorbeeld Instagram en Facebook. In je portfolio zet je alleen de mooiste foto’s. Niet te veel van dezelfde fotoshoot dus. Je modellen portfolio is namelijk je visitekaartje en moet er dus voor gaan zorgen dat fotografen en modellenbureaus met je willen samenwerken. Kies daarom voor gevarieerde foto’s waarin je jezelf met verschillende gezichten/uitstralingen kan laten zien.

Tips voor het opbouwen van een Modellen portfolio 

Zorg ervoor dat je in je portfolio in ieder geval een aantal foto’s hebt staan waarop je hele lichaam te zien is, dit hoeft uiteraard niet in bikini maar kan ook met gewone kleding aan. (Let hier overigens ook goed op bij kinderen en het plaatsen van deze foto’s op social media) Zorg er ook voor de er genoeg recente foto’s in je modellenportfolio zitten om de fotograaf een goed beeld te geven van je uiterlijk. Alleen zo kan de fotograaf beslissen of jij bent wat hij zoekt voor de fotoshoot.

Social media

Zorg ervoor dat jij of je kind een eigen account heeft op socialmedia.
Denkende aan Facebook, Instagram maar eventueel ook een eigen website.
Het is niet alleen overzichtelijk voor de opdrachtgevers maar komt ook profeesioneel over.

Bepaal kritisch je niveau

Kijk realistisch naar het niveau van jezelf / je kind als model. Als beginnend model moet je een portfolio opbouwen. Hiervoor kun je mooi gebruik maken van zogenaamde TFP (Time For Print) sessies. Dit betekent dat het model tijd beschikbaar stelt om zich te laten fotograferen in ruil voor foto’s.

Vraag niet te snel geld voor bijvoorbeeld reiskosten. Een fotograaf heeft vaak duizenden euro’s gestoken in zijn apparatuur en investeert ook zijn tijd voor jouw foto’s. Voor de fotograaf is het TFP handig om te oefenen en leuke ideeën uit te werken.

Wanneer je echt iets te bieden hebt als model kun je natuurlijk wel een bedrag vragen voor je inzet. Denkende aan je tijd, reiskosten en misschien een zakcentje eraan te verdienen. Ook als de foto’s gebruikt worden in een commerciële opdracht mag je natuurlijk een vergoeding vragen. Verwacht niet dat je na vijf TFP opdrachten al geld kunt gaan vragen.

Oefenen

Oefen voor de spiegel poses en je mimiek. Kijk goed wat je doet en hoe dit eruit ziet. Zo leer je hoe jij poseert en wat je sterke punten zijn of waar je nog bij kunt leren. Oefen hierbij ook de verschillende emoties te uiten. Boos, verdrietig, vrolijk, uitbundig. Poseren is eigenlijk een soort acteren voor een foto.

Voorbereiding

Wat kun je voorbereiden voordat je een shoot hebt? 
De fotograaf zal je vooraf inlichten wat hij/zij van je verwacht.
Vaak krijg je hierbij wat standaard tips voor haar, huid en kleding. 
Een goed model neemt zelf ook wat kledingsetjes mee, kan altijd handig zijn!
Let ook op dat je geen strak zittend ondergoed draagt en deze een huidkleur heeft. 

Veel succes met het opbouwen van jouw portfolio en het maken van vele mooie foto’s.

Wil je foto’s bij mij laten maken? Neem dan contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden. KLIK HIER

Wil je meer informatie over de workshop FINE-ART PORTRET? KLIK HIER

Portfoliofoto´s zijn gemaakt door: Manon Moller Fotografie
Model: Jimi Hulshof