Hoe word ik fotograaf?

Hoe word ik fotograaf?

Leuk dat je mijn blog leest. Waarschijnlijk ben jij dus benieuwd hoe je ook fotograaf kunt worden? Kort antwoord eigenlijk: “Gewoon doen!”

Gewoon doen!

Tja, zo simpel is het echt. Door te doen leer je en kun je groeien.

Toch zal ik mijn blog wat leuker maken om te lezen… Hier komt mijn gehele verhaal 🙂

Manon Moller Fotografie, Fotograaf, Hengelo, Fotoshoot, Shoot, Foto, fotoshoot hengelo, fotograaf hengelo, Manon Muller fotografie, Manon Muller, Manon Moller, portretfotograaf overijssel, Fotograaf Enschede, Fotoshoot Enschede, Hoe word ik fotograaf?

Wat is een Fotograaf?

Een fotograaf is er om mensen, dieren of dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. De meeste Fotografen specialiseren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld die van producten, architectuur, portretten, sport of mode. Daarbij kan je dan voor jezelf werken of voor een opdrachtgever. Fotografen werken ook voor persbureaus, pr-bureaus of in de reclame. Maar ook in de reisbranche, bij de politie en binnen de medische sector zijn fotografen werkzaam.

Waar begin je?

Je begint natuurlijk met het aanschaffen van een professionele fotocamera en de bijbehorende objectieven. Afhankelijk van het type fotografie dat jij wilt doen, zal je jouw objectieven uitkiezen. Naast je camera en objectieven schaf je ook geheugenkaarten aan, een cameratas, extra accu, een externe flitsen, eventueel studio-apparatuur, een computer om op te werken, fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lighroom & Photoshop, Ik zal nu vast wat vergeten, maar dit zijn een beetje de standaard producten die je aanschaft.

Social media

Ook maak je een account aan op social media, denkende aan Facebook, Instagram, Linked-in, TIktok en natuurlijk je eigen website. Want pas dan kom je echt professioneel over. Je klanten kunnen wat over je lezen, je portfolio, prijzen maar ook je gegevens zijn hierop terug te vinden. Dit schept vertrouwen naar de klant.

Manon Moller Fotografie, Fotograaf, Hengelo, Fotoshoot, Shoot, Foto, fotoshoot hengelo, fotograaf hengelo, Manon Muller fotografie, Manon Muller, Manon Moller, portretfotograaf overijssel, Fotograaf Enschede, Fotoshoot Enschede, Hoe word ik fotograaf?

Maar hoe word ik dan fotograaf?

Veel fotografen fotograferen al jaren voor de hobby en hebben dus al wat ervaring. Toch zie je nog veel mensen die niet Manueel fotograferen. Ik adviseer om daar mee te starten, want alleen dan heb je volledige controle over je camera.
Volg dus een basiscursus Fotografie.
Als je weet hoe je je camera handmatig instelt, termen als ‘sluitertijd, belichtingsdriehoek, gulden snede kent, dan kun je bekende vragen of je ze mag fotograferen. Op deze manier kun jij oefenen en maak je ze blij met jouw foto’s.
Verwacht niet dat je na 5x oefenen jezelf al fotograaf kunt noemen. Probeer echt veel te oefenen, diverse shoots en leeftijden te fotograferen. Kijk hierbij kritisch naar jezelf en je werk, neem feedback voor lief. Van feedback leer je en door te leren groei je.

Ik weet nog goed dat ik beginnend fotobewerker was. Ik dacht met mijn computerscherm dat ik de huid van de mensen mooi bewerkt had. Maar op een gekalibreerd scherm bleek dat ik de mensen gewoon geel had gemaakt. Helemaal niet erg, hier leer je juist van! (Stiekem wel balen natuurlijk, je wilt goed werk leveren) Gelukkig was dit een oefenopdracht, dit kun je natuurlijk niet maken tegenover betaalde klanten.

Eigen stijl

Er zijn veel fotografen, heel veel. En veel daarvan zijn hobbyfotografen die naast hun huidige baan als extra zakcentje bijverdienen. Die vragen dus niet de hoofdprijs. Hoe blijf jij hier tegen bestand met je eigen bedrijf?
Zorg dat je uniek bent, opvalt en echt een eigen stijl hebt. Hierdoor komen klanten speciaal bij jou, omdat jouw werk je klanten aanspreekt.

Ga je voor een trend qua stijl, dan moet je ten eerste mee blijven gaan met de trend en ten tweede zul je dan niet uniek zijn. Dan gaan klanten kijken bij wie ze het goedkoopst uit zullen zijn.

Ontwikkel dus je eigen stijl in je foto’s en bedenk wie jouw ideale klant is. Zet hier je marketingcampagne op in. Je wilt namelijk dat jouw werk ook jouw ideale klant blijft aanspreken.

Hoeveel ben jij waard?

Ja en dan kom je op het punt.. Je gaat geld vragen voor jouw werk. Hoe bepaal je jouw prijzen? Gaan mensen dat er voor betalen? Bereken wat jij jaarlijks kwijt bent aan:
– Vervanging van je apparatuur
– Wat je betaald aan stroom kosten;
– Wat je kwijt bent aan gebruik van de auto;
– Verzekeringen, abonnementen;
– Maak een schatting wat je op jaarbasis wilt verdienen en hoeveel inkomstenbelasting je dan zult afdragen;
Maar ook, hoeveel uur ben je kwijt aan de fotoshoot in totaal. Dus de voorbereiding, reistijd, het fotograferen, de foto’s bewerken en het contact met de klant.
Wat wil je per uur gaan verdienen?

Veel om over na te denken en te berekenen. Zie je nu dat als je een fotoshoot voor een prikkie doet, je eigenlijk vrijwilligerswerk doet?

Manon Moller Fotografie, Fotograaf, Hengelo, Fotoshoot, Shoot, Foto, fotoshoot hengelo, fotograaf hengelo, Manon Muller fotografie, Manon Muller, Manon Moller, portretfotograaf overijssel, Fotograaf Enschede, Fotoshoot Enschede, Hoe word ik fotograaf?

Hoe word ik fotograaf?

KVK

Je hebt een prachtig portfolio opgebouwd, een prijspakket samengesteld en merkt dat je klanten jouw werk waard vinden om voor te betalen. Dan wordt het tijd om je KVK aan te gaan vragen. Vervolgens kun je kiezen of je gebruik wilt gaan maken van de KOR-regeling. Hierbij hoef je niet ieder kwartaal btw belasting te doen en dus te betalen maar je krijgt ook geen belasting terug over je aangekochten producten. Om dit laatste ben ik dus geen voorstander van deze regeling. Je investeert namelijk enorm veel en betaald hierdoor veel btw. Die ontvang ik graag terug 🙂

Hoe zorg je voor een stabiel inkomen?

Gemiddeld ben je een jaar aan het oefenen met fotoshoots. In dat jaar kun je bekijken in welke maanden het druk is en welke maanden er minder interesse is in een fotoshoot. Probeer te bedenken wat je ongeveer als maandinkomen wilt binnen brengen en zorg ervoor als je hierboven zit, je dit geld apart legt voor de rustigere maanden. Ook is het advies om 3 maandlonen apart te zetten. In geval van ziekte of in dit geval met de coronasituatie, heb je dan in ieder geval nog 3 maanden inkomsten.

Fotograaf zijn betekend dat je erg hard moet werken voor een mager loon (met uitzonderingen). Het belangrijkste is dat je van je hobby je werk hebt gemaakt en dus iedere dag mag doen wat je leuk vindt!

Vind je het leuk om ook Fine-art Portretten te leren maken binnen mijn stijl? Leer dan al mijn geheimen tijdens de Workshop Fine-art Portret. KLIK HIER!

Wil je leren werken met Lightroom & Photoshop? Ik geef online workshops hierover. KLIK HIER!

Manon Moller Fotografie, Alwin Fotografeert, Fotograaf, Hengelo, Fotoshoot, Shoot, Foto, fotoshoot hengelo, fotograaf hengelo, Manon Muller fotografie, Manon Muller, Manon Moller, portretfotograaf overijssel, Fotograaf Enschede, Fotoshoot Enschede, Hoe word ik fotograaf?

Meer informatie over het starten als fotograaf kun je vinden op o.a.:
KVK

Dupho

Nationale beroepengids

Belastingdienst